Hvorfor skal man som studerende være medlem af en fagforening og A-kasse? 

Der er mange gode grunde til, at man som studerende, burde være medlem af både en fagforening og en A-kasse. Udover at du efter endt uddannelse, er sikret en bedre start på arbejdslivet, er du også økonomisk sikret, når du skal ud og gøre karriere. Der er derudover mange fagforeninger der løbende tilbyder de studerende forskellige workshops, kurser, nyheder mm. Uden at du skal hive en krone op af lommen. 

Men hvad koster det så? 

Det er rimelig vigtigt, for de fleste studerende, der i forvejen må klare sig til dagen og vejen med deres SU, at det ikke bliver en økonomisk belastning. Men her kan man være helt rolig for mange fagforeningerne tilbyder enten det første studieår, eller hele studietiden gratis. Der er enkelte foreninger der ikke tilbyder de studerende gratis medlemskab, men de opkræver kun et minimalt månedligt beløb. Det betyder jo, at der så er råd til lidt flere øl, til de kommende fredagsbarer. 

Hvad var det nu at forskellen på en fagforening og en A-kasse var? 

Kort fortalt så er det en fagforenings opgave at sikre dig de bedste vilkår og rettigheder på arbejdsmarkedet og imens du studere. En A-kasse derimod er en økonomisk sikring til at kunne modtage dagpenge hvis man er ledig. Ønsker du at læse mere om forskellen på en fagforening og en A-kasse så læs her: https://smartadvisor.dk/a-kasse/

Hvilken fagforening skal man så vælge? 

Mange uddannelser har allerede lavet et samarbejder med en fagforening. Det betyder også at de fleste af de studerende, indenfor den bestemte uddannelse, bliver medlem af den pågældende fagforening. Men er du måske en af dem der ikke aner hvilken fagforening der er knyttet til netop din uddannelse, kan du måske være heldig at finde den herunder. Vi har nemlig fundet en rimelig bred vifte af uddannelser og de tilhørende fagforeninger og A-kasser. Der er dog primært lagt fokus på de akademiske uddannelser. 

Dansk magisterforening (DM)

Hvis du studerer en af følgende uddannelser vil DM være et oplagt valg:

 • Humaniora 
 • Naturvidenskab 
 • Samfundsvidenskab 
 • Sundhedsvidenskab 
 • It 
 • Kommunikation 
 • Psykologi 
 • Pædagogik 

Det tilbyder de studerende:

 • Kontante og faglige medlemsfordele 
 • Studiekonto i lån og spar 
 • Billig Studieforsikring
 • Gratis Arrangementer og kurser 
 • Gratis Hjælp og rådgivning 

Gratis medlemskab i det første år hvorefter det koster 20 kr. om måneden. Er du medlem af IDA er det gratis for dig at være medlem af akademikernes A-kasse.   

Danmarks Jurist -og Økonomiforbund (DJØF)

Djøf har primært medlemmer og studerende med en samfundsvidenskabelig eller erhvervsøkonomisk baggrund. Folk har professioner såsom: 

 • Jura 
 • Økonomi 
 • Forvaltning 
 • Markedsføring 
 • Kommunikation 
 • Ledelse 
 • Undervisning og forskning 

Djøf tilbyder studerende: 

 • Studiekonto med mange fordele 
 • Rabatter og medlemsfordele 
 • Billige forsikringer 
 • Gratis kurser og arrangementer 
 • Gratis rådgivning 

Det koster 49 kr. om måneden at være studiemedlem og det er gratis for Djøf medlemmer at være en del af akademikernes A-kasse. 

HK

HK har ikke et specielt fokusområde, i forhold til uddannelse. De tilbyder fagforening og A-kasse til studerende indenfor både ungdomsuddannelse, erhvervsuddannelser og videregående uddannelser. 

HK tilbyder deres studerende: 

 • Rabatter og andre fordele 
 • Gratis juridisk rådgivning 
 • Gratis kurser og vejledning 
 • Netværk 

Det er gratis under hele din uddannelse er være medlem af HK-fagforening og A-kasse.

Det rammer ikke pengepungen, så meld dig ind med god samvittighed 

Hvis du ikke lige fandt en fagforening eller A-kasse der passede til dig, så tøv ikke med at spørg dit uddannelsessted, om de har nogle gode løsninger for dig. De fleste uddannelser har som regel en fagforening og A-kasse som de samarbejder med og som derfor, tilbyder de bedste produkter og priser til deres studerende. Det burde være lige til og når du først er medlem, har du endnu en ting mindre at bekymre dig om og stresse over. Du kan egentlig bare læne dig tilbage og koncentrere dig om dit studie, velvidende om, at du nu har sikret din fremtid.  

Som studerende kan du spare penge på dit mobiltabonnement, bredbånd og din musiktjeneste

Modtag gratis sparetips